Cykeln finns idag i att antal exemplar och modeller. Tvåhjulingen är den vanligaste som även den kommer i åtskilliga varianter.

  • BMX
  • Mountainbike
  • Dam- och herrcykel
  • Hopfällbar elcykel
  • Hybridtyper
  • Singlespeed
  • Landsvägscyklar
  • Racingcykel

Listan kan säkert göras ännu längre men vi nöjer oss sådär så länge. De olika cykelmodellerna görs numera för olika ändamål och för olika terräng. De tillverkas således av olika anledningar som framför allt ska gynna en viss aktivitet. Om du till exempel bara vill ha din cykel för att åka och handla eller ta en cykeltur på landet, ska du köpa en landsvägscykel. Det finns även landsvägscyklar med elbatteri så att du kan lasta dina köpta varor och blommor i cykelkorgen och ändå slippa trampa alltför hårt.

Mountainbikes

Om du tränar i tuff terräng med en cykel bör du köpa en fatbike eller mountainbike. Dessa cyklar har grövre däck och är utrustade med en rad funktioner som underlättar när du kör bland stock och sten. Välj en cykel som är lätt att styra och hantera just för den terräng du kör i.

Racingcyklar

Om du tävlar i långdistanslopp eller bara älskar att cykla långa sträckor snabbt för träningens och flåsets skull, ska du satsa på en racercykel. Den gemensamma nämnaren för dessa modeller är att de har tunna däck och är mycket lätta i vikten. De kan tyckas rangliga vid första anblick men det är just den typen av cykel som gör sträckan lättare att klara av.

BMX

BMX-cykeln är en cykelvariant av motocrossen som drivs av en motor. De som ville prova på motocross men inte hade råd att köpa originalet eller var rädda för att bege sig ut i svåra backar och leriga vägar för att köra, kunde från och med 50-talet köpa en BMX istället. Det är en cykel som är bra att göra konster med och som man ofta tävlar med i snårig terräng och jobbiga backar. Dock är de inte lika farliga att använda som en motocross.

Elcykeln

Idag finns elcykeln som en ersättare till den vanliga cykeln. Du kan köpa den som vilken cykelmodell som helst, dock med eldriven motor. Elcyklar är lite dyrare men lämpar sig bra för alla ändamål. Förr kunde man söka en premie av staten för att köpa elcykel, men det bidraget är numera indraget.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *