Nog har du hört talas om tandemcykeln – den där dubbla cykelvarianten där två kan sitta på varsin sadel bakom och framför varandra och trampa samtidigt. En tandemcykel kanske ser lite knasig ut men den är ett perfekt redskap om du ska ge dig ut på cykelsemester. Trampandet blir lättare och du slipper parkera flera cyklar, utan behöver enbart parkera en i cykelstället.

Tandemcykeln ser ut på följande vis: Den har två hjul som vilken cykel som helst men istället innehåller den två ramar med trampor och två sadlar samt två styren. Tyvärr har den inte två pakethållare men eftersom ni är två kan båda bära ryggsäck på ryggen om ni har packning med er. Du kan faktiskt också hitta tandemcyklar med fler säten än två. Faktum är att man kan se fler än tre personer sitta och trampa med varandras ryggar framför.

Idag finns det nyare tandemmodeller att köpa men gillar ni de begagnade så måste vi ändå slå ett slag för att de är charmiga som attan! Du kan hitta roliga varianter från 40-talet i olika cykelbutiker som kan vara rena guldgruvorna.

Bra redskap i Paralympics

Tandemcyklar används ganska flitigt i tävlingar i Paralympics eftersom blinda eller funktionshindrade, som trots allt gillar att cykla, har en kapten i främre sätet som håller koll på vägen. Numera görs det också massor av varianter av den vanliga tandemcykeln, såsom en liggtandemcykel eller med självständig trampfunktion. Då det är flera som trampar på cykeln kan den uppnå rejäla hastigheter så var speciellt försiktiga i nedförsbackar om ni dessutom har tung packning med er. Vill ni tävla med tandemcyklar bör ni köpa en lättviktig variant som inte är lika tung att styra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.