I Sverige går det att finna många historiska kvinnliga cyklister som nått stor framgång. Bland kvinnliga tävlingscyklister hittar vi bland annat Marianne Berglund, Susanne Ljungskog och Emma Johansson som tog den första OS-medaljen åt Sverige i damcykling.

För att träna bekvämt som cyklist kan du handla träningstoppar till dam från Aim’n. Här hittar du kvalitativa träningströjor med bra passform, även när du tränar hårt på cykeln. Butiken har ett varierat utbud av activewear med olika passform, stilar och modeller.

Många kvinnliga cyklister

Under de senaste åren har allt fler kvinnor börjat delta i cykeltävlingar som Halvvättern och Tjejvättern. Cykeltrenden är stark och många damer vill nu börja cykelsporta. Det har tidigare funnits regler kring hur kragar, strumpor och glasögon ska sitta på kroppen, samt fördomar som motverkar ett högre kvinnligt deltagande. Men cyklingen närmar sig allt mer löpningen i popularitet, med ett stort intresse där många kvinnor också provar på triathlon. Det är inte så regelstyrt, samtidigt som det är lättillgängligt.

Rätt kläder för kvinnliga cyklister

Under 1880-talet ersatte den moderna cykeln höghjulingen och cykling blev en stor företeelse, även bland kvinnor från överklassen. Det följande decenniet diskuterades cyklande kvinnor i tidskrifter och tidningar, där deras klädsel var ett centralt tema och användes för att bedöma kvinnorna. De fick inte utmana de gränser som satts upp för hur kvinnor fick röra sig och klä sig samt vart de fick åka. Det passade sig inte med byxor ansåg dåtidens allmänhet, kvinnliga cyklister måste ha kjol som hade rätt längd.

Tour de France

För några år sedan cyklade ett team med tretton kvinnliga amatörcyklister samma bana som de professionella cyklisterna i Tour de France. Målet var att visa att kvinnor hade lika stor förmåga att cykla Tour de France som männen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.